Com recuperar els nostres pobles

Quan ens desplacem amb cotxe per les nostres carreteres, ens contrista veure centenars de petites poblacions abandonades o, en el millor dels casos, mig abandonades, de vegades envoltades per grans extensions de cultius, però unes altres per erms deserts o coberts de pobre matoll i d’alguns arbres escampats. A les poblacions més afortunades es pot accedir mitjançant un petit desviament, sovint de terra i mal senyalitzat. Si visitem, per exemple, la que sembla ser una gran església de l’època plateresca o una ermita, ens sorprèn el silenci dels seus carrers, els reixats i portes tancades, fins i tot el gran portó de la mateixa església, amb les frontisses oxidades i tancat per un cadenat, i si sortim de l’automòbil, ens estranya no trobar una ànima. Sabem, això si, que el poble no està absolutament abandonat, almenys encara. Les cortines d’algunes cases, el fum de les seves xemeneies i el lladruc d’algun gos, nerviós per haver notat l’arribada del foraster, ho delata.

L’abandó dels nostres pobles possiblement té molt a veure amb la mecanització del camp, ajunto el vitalisme en augment de les capitals de comarca o de les poblacions que per la seva peculiaritat geogràfica s’han convertit en nusos de comunicació. I també l’actual sistema d’economia agrícola, que promou el monocultiu i la cria intensiva de bestiar, en canvi d’una agricultura de mosaic, molt més adaptada al medi ambient i a la biodiversitat del país.
El món agrícola no és aliè a les noves tecnologies i a la robotització, i segurament part de les ajudes per a la seva recuperació vagin destinades a això, per fer més productius la terra i el treball de l’agricultor. A causa d’això, la recuperació de l’agricultura de mosaic solament facilitarà en part la recuperació humana dels nostres pobles, i sense ella serà molt difícil que noves generacions d’agricultors i de ramaders s’assenteixen en ells.

Hem de trobar noves maneres de reviure els nostres petits pobles. I ens preguntem fins a quin punt es podria facilitar que els pensionistes sense cap dependència habitessin aquests pobles, almenys els que encara no han estat abandonats per complet.
Les cases i el terreny són barats, la rehabilitació de les mateixes no representaria un gran esforç econòmic, i serviria per reduir la desocupació en la construcció. La qualitat de vida dels nostres pensionistes augmentaria gràcies a facilitar-los les condicions necessàries per mantenir horts i corrals, que podrien ser comunitaris. Donada la grandària de les cases, podrien disposar d’habitacions de convidats, moblades i rehabilitades per ells mateixos o pels seus fills i néts, per a les seves visites.
Pràcticament tots els governs europeus busquen la manera de perllongar la nostra vida laboral, uns parlen de mantenir-la fins a 67 anys, mentre que uns altres ja proposen que arribi als 70, i tots coincideixen que el sistema de benestar pel que fa a les pensions no és sostenible. Deixant de costat aquesta més que dubtosa afirmació, provocada en qualsevol cas per un sistema econòmic i productiu que promou i defensa a la gran empresa, que és la que menys benefici real aporta a la societat, tan socialment com econòmicament, no hi ha dubte que en general els nostres pensionistes no solament gaudeixen de bona salut sinó també que la seva esperança de vida ha augmentat considerablement.
I tampoc podem acceptar tot d’una la ridícula excusa de l’augment de dependents, ja que si d’una banda ha augmentat el nombre dels nostres pensionistes, també ha disminuït, potser encara més, el nombre de nens i adolescents, és a dir els dependents en la seva primera etapa de vida i en període d’aprenentatge, que no cal ser molt llestos per veure que consumeixen més recursos que els nostres pensionistes.
Ens trobem, doncs, amb un augment de persones no productives en l’última fase de la seva vida, que actualment està entre els vint-i-cinc i els trenta anys, segurament més si ens atenim als avanços en la sanitat, al costat d’una disminució de les productives en general, i de les improductives en la primera fase de la seva vida; però també amb una revolució tecnològica i globalitzadora que ha reduït radicalment les hores de treball i augmentat la producció.
És a dir, que en un escenari en el qual cada dia serà més difícil trobar treball i que aquest necessitarà molta preparació tecnològica i de mobilitat, allargar la vida laboral com pretenen els nostres governs, com menys és una estupidesa. Però també ho és pretendre que els nostres joves tornin a aquests petits pobles mig deshabitats, en els quals poc futur laboral poden trobar i, encara menys, un salari digne que pugui satisfer la demanda d’una nova família.

La capacitat de treball dels nostres pensionistes és molt important, bastant més del que podem imaginar, i ben gestionada i dirigida per ells mateixos podria servir per revitalitzar aquestes petites poblacions i el seu entorn, generar un nou model de riquesa molt més amable per a la societat en general i respectuosa amb el medi ambient. A canvi d’un augment de la pensió, els nostres pensionistes podrien regentar i mantenir granges temàtiques, i parcs botànics amb les espècies pròpies del territori, tant per als nostres escolars com per a una societat urbana, cada dia més allunyada del mitjà rural. Regentar també petites cases rurals, tallers d’artesania, etc. Empreses i treballs que no generen el suficient benefici per mantenir una família, però que són indispensables per a la supervivència d’aquests pobles i de l’equilibri mediambiental del seu entorn, i per generar o recuperar unes fonts de riquesa que per petites que semblin, l’estalvi que pot representar a la societat pot ser molt important.

I tampoc podem oblidar que gràcies a la regeneració de les petites poblacions es crearien noves fonts de negoci i de treball, primer en serveis i més endavant es muntarien petites indústries al seu voltant per explotar els béns naturals recuperats, amb la possibilitat de crear una nova font de turisme rural més sa i diversificat que l’actual, amb noves reserves naturals que servirien per descongestionar les poques que avui tenim, i centres d’estudis de la naturalesa i per a la recuperació de les espècies autòctones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *