La Posidònia, un bé que hem de defendre

La posidònia és una de les plantes que més oxigen allibera a l’atmosfera, al voltant de 20 litres per metre quadrat de prat. Les prades de posidònia són, podríem dir, el component ecològic més important del mar mediterrani. Al voltant de les seves tiges i fulles sobreviuen els alevins d’innombrables espècies. També fa de barrera natural contra l’erosió de la costa i de les platges, i és un gran productor de biomassa. La posidònia viu en tota la costa mediterrània, entre un i trenta metres de profunditat, fins a quaranta si l’aigua és molt clara, per la qual cosa en alguns casos els seus prats poden arribar a moltes milles de la costa, albergant una riquesa inigualable i molt necessària per al manteniment del clima i de la riquesa piscícola.
Per desgràcia la posidònia està en regressió en tot el mediterrani, principalment per culpa de la pesquera d’arrossegament, que no respecta els límits legals; i del fondeig de vaixells d’esbarjo, que ancoren sense miraments, arrencant les tiges i destrossant les arrels de plantes mil·lenàries.

Els esculls artificials de formigó esmorteirien la pressió turística, cada vegada major, sobre els ancoratges naturals; la seva implantació augmentaria el creixement poblacional de nombroses espècies amenaçades i tornarien les desplaçades. I si s’instal·len de manera estratègica en les prades de posidònia, a més d’impedir la pesca il·legal d’arrossegament, poden facilitar el seu creixement i estudi. Aquests blocs de formes diverses podrien ser apilats de manera acurada per formar coves i elevades parets, simulant la naturalitat de les roques, també servirien com a punt d’ancoratge amb boia.
Perquè aquest sistema sigui efectiu es precisa vigilància i molt esforç didàctic. Les embarcacions d’esbarjo necessitaran permisos d’amarratge, que tindran uns pocs dies de vigència per deixar pas a altres usuaris. És imprescindible que aquests usuaris es respectin entre si i ho facin amb l’entorn per no danyar-ho, així com ser capaços de cridar l’atenció o denunciar, d’arribar al cas, als qui no respectin les normes.

Tots els anys, entre tardor i hivern, el mar arrossega milers de tones de fulles de posidònia que han conclòs el seu cicle vital. Antigament aquest material servia per alimentar el bestiar i d’aïllant entre el canyís i les teules en les cobertes de les cases; també s’utilitzava per fabricar tova en les poblacions costaneres, on es conreava poc cereal. Els vaixells mercants la utilitzaven com a palla perquè les mercaderies delicades, de vidre generalment (alga dels vidriaires) no es deterioressin durant el viatge; i en contenir gran quantitat de iode, els mateixos mariners guarien les seves ferides amb una mescla d’alcohol i alga picada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *