Llavors transgèniques

El 4 de març del 2016 vam publicar l’article: Blat de moro convencional o transgènic, que va rebre un interessant comentari de l’Adrià, relatiu a la llavor MON-810. En ell s’explica que aquesta llavor és una varietat Bt, que significa que la planta expandeix una proteïna natural tòxica pels insectes que la ingereixen. La mateixa que s’utilitza en quantitats molt més grans i de manera indiscriminada en els insecticides dels cultius ecològics, per la qual cosa l’ús del transgènic beneficia al medi ambient.
Cert, aquesta nova llavor transgènica estalvia grans quantitats d’insecticida, però sempre que aquest s’utilitzi. De fet el redactor d’aquest article ha recaptat informació d’alguns agricultors, aragonesos en la seva majoria, que li han assegurat que no utilitzen insecticides, primer gràcies als ocells, als quals han après a protegir; i al fet que mantenen colònies de Orius insidiosus, un insecte depredador dels que més afecten als cultius de blat de moro; i de marietes, que eliminen la pugó i altres àcars. Per això mateix creiem que és tan important, tant per mantenir el medi ambient i la diversitat natural, la petita i mitjana explotació agrícola. Són aquestes explotacions les que treballen amb cultius ecològics, mentre que les grans corporacions alimentàries, al no tenir en compte aquest model de cultiu, sembren transgènics per estalviar mà d’obra i bastant insecticida.

El més curiós i alarmant és que l’abandonament de les noves llavors transgèniques no vindrà de la mà de l’ecologia o la defensa de les varietats autòctones, ja adaptades al medi ambient de cada zona, fins i tot a les plagues d’insectes; tampoc dels governs o de les organitzacions ecologistes, ni tan sols per les contradiccions en què cauen els investigadors de despatx, quan defensen aquest model de cultiu. L’abandó està arribant de la mà de la mateixa economia, és a dir l’única cosa que podien esgrimir les corporacions creadores d’aquests transgènics, que ara ja no solament se’ls acusa d’encarir l’explotació i d’hipotèticament danyar el medi ambient, sinó que es descobreixen inútils front els vaivens climàtics de cada regió, i són incapaces de millorar el rendiment de les varietats autòctones, la meitat de barates en el pitjor dels casos.
A Espanya, estimacions d’associacions agràries i ecologistes, ja al 2013 ens parlaven d’una significativa caiguda, al voltant del 40%, en l’ús de les llavors transgèniques, contradient les xifres que les diferents CCAA enviaven al ministeri.

En general el preu dels cereals tendeix a baixar per l’actual gran producció i la que es preveu en tots els països de l’antiga URSS, principalment la Federació Russa i Ucraïna, països que no utilitzen precisament transgènics. Només la soia i l’arròs han pogut mantenir el preu, la primera gràcies a les noves disposicions del govern nord-americà sobre el biodièsel; mentre que el segon per una lleu caiguda de la producció, encoratjada i subvencionada pels estats més productors.

D’altra banda els agricultors nord-americans i mexicans han descobert que l’augment de la producció no té relació amb les noves llavors transgèniques sinó amb la mecanització del camp i una major eficiència de la logística i de l’embalatge, que segurament ja gairebé han arribat al seu límit; de manera que conrear amb aquest tipus de llavors perjudica greument l’economia d’aquests agricultors, principalment els de el nord, que ja no poden mecanitzar més les seves explotacions. De fet aquesta millora en logística i embalatge, és el que en part ha aconseguit l’important augment de la producció russa i ucraïnesa.
El cas de Mèxic és tan excepcional com a exemplar, ja que amb la implantació de les llavors de Monsanto, la producció de blat de moro va caure significativament per l’abandonament de les petites explotacions, antiquades i sense protecció de l’Estat, que no van poder competir amb els nous i grans latifundis, havent d’augmentar les importacions dels EUA. A això se li afegeix que la mateixa FAO hagi demanat al govern mexicà i als seus agricultors que abandonin l’ús de les noves llavors transgèniques, reconeixent així la seva afectació mediambiental si s’utilitzen a les regions embrionàries.

Des de l’òptica alimentària, la utilització de les noves llavors transgèniques només havia de servir per augmentar la quantitat i qualitat dels nostres productes agrícoles, a més de facilitar la conservació del medi ambient. No obstant això, les últimes recerques desaconsellen la seva utilització o exigeixen una millora real que demostri sens dubte la seva innocuïtat, tant per a la salut humana com pel medi ambient. La resta, és a dir la seva utilització, ha d’arribar a través de la rendibilitat, no de la imposició. Si les noves llavors transgèniques compleixen les expectatives de rendibilitat, sens dubte els agricultors les utilitzaran.
Evidentment, estem parlant d’un sistema insostenible a curt termini, en el qual hàgim d’alimentar un planeta superpoblat, que consumeix més recursos dels quals el planeta recupera. Per mantenir l’equilibri del planeta no solament hem de canviar la manera de produir energia i béns industrials sinó també deixar de talar i cremar bosc per convertir-ho en cultiu intensiu o asfalt i ciutats. El planeta no està preparat per albergar i alimentar a 7.000 milions d’habitants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *