Canvi climàtic i CO2 (primera part)

Fa 59 anys el científic de la universitat de Califòrnia Sant Diego, Charles David Keeling va començar a mesurar de manera regular la concentració de CO2 en l’atmosfera. Des de llavors s’han seguit fent ininterrompudament, creant amb això una corba, anomenada en el seu honor Corba de Keeling, que tots els científics utilitzen.
Com poden observar en el gràfic, en 1958 es va arribar al pic de 318 ppm, que ja es preveia molt elevada, mentre que en el mes de maig d’aquest any 2017 hem nafrat a les 410 ppm. La barrera de les 400 es va sobrepassar el maig del 2013, una quantitat que para molts podia convertir el canvi climàtic en irreversible. Abans de res és bé saber que aquests mesuraments es realitzen en l’observatori de Mauna Lloa, d’Hawaii, amb un entorn d’aire net.

Per què vam mostrar aquest gràfic?
Simplement per explicar que el canvi climàtic, almenys pel que fa a l’augment del CO2 en l’atmosfera, pràcticament és irreversible.
Fa uns anys es va començar a perforar el gel a Groenlàndia, conservant-ho en llargs tubs per al seu posterior estudi. Fins al passat any es va aconseguir estudiar el clima i sobretot el CO2 en l’atmosfera dels últims 800.000 anys. En el següent gràfic podrem apreciar el nivell de CO2 dels últims 300 anys, és a dir des de 1.700. Veurem com l’augment de CO2 va en relació al període industrial de la nostra societat, començant amb un augment molt suau, imperceptible si els comparem amb l’actual, a principis de 1.800, que es va afermant fins a mitjan segle XIX, quan a partir de llavors comença una suau i permanent pujada fins a mitjan segle passat, que ja puja de manera vertiginosa i imparable.

Tots els gràfics d’aquest article han estat extrets de l’Institut d’Oceanografia de la Universitat Sant Diego

Aquest any en curs s’ha aconseguit perforar fins a tres quilòmetres de gel, i podrem estudiar el CO2 i el clima fins a dos milions set-cents mil anys.
El següent gràfic mostra el descobert fins ara, és a dir els últims 800.000 anys, en valors d’un mil·lenni. En ell podrem observar com el CO2 de l’atmosfera oscil·la entre els 180 o 190 ppm en els períodes glacials del nostre planeta, als 260 o 270 dels períodes càlids. En ell també podem apreciar en l’última depressió del gràfic, l’última glaciació de fa 20.000 anys. Aquest gràfic mostra sense cap dubte que estem vivint en un període temperat, però amb uns índexs de CO2 en l’atmosfera mai vistos al nostre planeta, almenys en els últims 800.000 anys, que sens dubte ens estan portant al col·lapse.

I aquest altre dels últims 450.000 anys mostra la correlació entre temperatura i la concentració de CO2 en l’atmosfera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *